August 12 2022 10:00:37
Navigation
· Forside

· Køb Jydske Dollars
· Vilkår
· Om Jydske Dollars

· Fotoalbum
· Links

· Konkurrencer & Vindere

· Link til Os
· Søg

· Artikler
· Debat Forum
Tilfldigt billede
Betal med:
betal med paypal, visa, mastercard, american express, discover, bankoverførsel
RSS
Benyt vores RSS-Feeds

Seneste Nyheder
Nyeste Artikler
Seneste Forum Indlg
Nyeste links

[Wraith Design by Kito.dk]
Skat skjuler egne fejl i ejendomsvurderinger
SkatSkat tilbageholder data, der kan afsløre præcis, i hvor høj grad skattemyndighedernes ejendomsvurderinger fra 2011 systematisk har medført, at dyre boliger er vurderet for lavt og billige boliger for højt.

I august kom Rigsrevisionen med en skarp kritik af Skats ejendomsvurderinger, som Rigsrevisionen mener er forkerte i tre ud af fire tilfælde. Dr.dk har fået aktindsigt i tallene bag kritikken, og de viser, at det langt fra er tilfældigt, hvilke boliger Skat har overvurderet.

En gennemgang af 12.000 ejendomshandler af villaer og huse i andet halvår af 2011 viser, at huse, der er blevet handlet til en pris mellem 0 og 0,5 millioner kroner i gennemsnit er blevet vurderet 31 procent for højt. Huse, der er handlet til en pris på over 2,5 millioner kroner, er derimod vurderet 22 procent for lavt.


Skjuler fejl?

Efter Rigsrevisionen rettede kritik af ejendomsvurderingerne, har Skat vurderet, at 2.760 af de 12.000 ejendomme, der indgik i analysen, skal bortsorteres. Det skyldes, at Skat selv vurderer, at handlerne afviger så meget, at der er tale om ikke-frie salg, for eksempel efter konkurs, skilsmisse eller dødsbo. Altså handler, der af gode grunde er handlet langt under markedsprisen.

Selv om dr.dk på baggrund af flere uvildige eksperters vurdering ikke har grund til at antage, at en sortering af data ville ændre på konklusionen, har dr.dk bedt Skat om aktindsigt i den opdaterede liste over hushandler. Skat har meddelt, at man ikke vil frasortere de handler, der ifølge Skat er registreret forkert. Det sker med henvisning til Skats udvidede tavshedspligt.

Men flere eksperter påpeger, at der intet er til hinder for at udlevere data.

- Det er absurd, at Skat ikke vil udlevere data. Særligt i en sag, der har påkaldt sig så meget offentlig opmærksomhed. Der skal man strække sig langt for at imødekomme en aktindsigt, siger Torben Bagge, lektor i Skatteret ved Aarhus Universitet og partner i advokatfirmaet Tommy V. Christiansen, og tilføjer:

- Det ser ud til, at Skat prøver at feje sandheden ind under gulvtæppet.


Dobbeltafslag

Selv om dr.dk allerede en gang har fået aktindsigt i de 12.000 handler via Rigsrevisionen, og til trods for at alle ejendomshandler i Danmark er offentligt tilgængelige via Tingbogen, giver Skat ikke bare ét afslag, men gentager, efter at dr.dk klager, sit afslag.

Ekspert i offentlighedsloven og mediejura forskningschef Oluf Jørgensen fra Danmarks Journalisthøjskole, vurderer, at Skat mangler belæg for ikke at udlevere data til offentligheden.

- Skat har ikke pligt til at udlevere data om de 2.600 frasorterede ejendomme. Men der er ikke noget juridisk, der forhindrer Skat i at gøre det, siger Oluf Jørgensen og tilføjer:

- I forhold til den konkrete sag har DR rent faktisk fået oplysningerne fra Rigsrevisionen. Det strider mod sund fornuft at påstå, at Skat har tavshedspligt om oplysninger, som DR allerede har modtaget fra Rigsrevisionen, og som desuden bliver tilgængelige via Tingbogen.


Skat afviser

Skat har ikke ønsket at medvirke i et interview, men i en mail skriver underdirektør i Skat Lise Schou Hansen:

- Når vi har givet afslag på aktindsigt, så skyldes det ikke, at vi forsøger at skjule oplysninger. Det skyldes alene, at den liste, som DR efterspørger, til dels er dannet på baggrund af tavshedsbelagte oplysninger om blandt andet familieforhold eller ejerandele i selskaber. Derfor må vi ikke udlevere listen.

Kilde Dr.dk
Del denne side
| | | | |
[T-SHIRT]
Stats
Siden dannet p: 0.15 sekunder 5,192,257 Unikke besg