August 07 2022 22:26:20
Navigation
· Forside

· Køb Jydske Dollars
· Vilkår
· Om Jydske Dollars

· Fotoalbum
· Links

· Konkurrencer & Vindere

· Link til Os
· Søg

· Artikler
· Debat Forum
Tilfldigt billede
Skt Hans
Skt Hans
Sjovt
Betal med:
betal med paypal, visa, mastercard, american express, discover, bankoverførsel
RSS
Benyt vores RSS-Feeds

Seneste Nyheder
Nyeste Artikler
Seneste Forum Indlg
Nyeste links

[Wraith Design by Kito.dk]
WIKI - Tilblivelse af en mønt
Planlægning

Kunstneren eller designeren finder idéer til det valgte motiv gennem søgning via litteratur, historie og malerier. Kunstneren skaber derefter billedet, enten på traditionel vis med pen og papir eller via computer.


Modellering

Det godkendte billedmotiv skulpteres i voks. Billedet skal allerede der være det endelige, på trods af at mange arbejdsgange genstår. Selve billedet er ti gange større end det bilver på medaljen eller mønten.


Gipsafstøbning

Først laves en støbning af billedmotivet i gips. Afstøbningens finish bliver lavet manuelt. På en færdig medalje kan der være niveauforskelle på op til cirka en millimeter, på en mønt endnu mindre.


Afstøbning

Næste del af processen er at lave en afstøbing af hård plast af gipsmodellen. Denne er mindre skrøbelig end gipsafstøbningen.


Gravering

Med udgangspunkt i plastafstøbningen graveres et matrise værktøj. Graveringen udføres manuelt eller computerstyret ved hjælp af en scanner. Ud fra matrise værktøjet tilvirkes en trykplade af stål, som anvendes til at præge det endelige stempel. Det er derefter enkelt at fremstille et nyt stempel, hvis det man anvender, går i stykker.


Valsning

Sølvet er lagret i stænger. Disse valses ud til lange plader i den rette tykkelse. Valsning betyder at sølvpladen gøres tyndere gennem at tvinge pladen mellem pressende valser. Valsningen gentages flere gange inden pladen er presset til medaljetykkelse.


Stansning af prægningsemnerne/rondellerne

Sølvpladerne stanses nu ud i runde sølv eller guld emner, såkaldte rondeller, i mønten eller medaljens endelige størrelse. Disse rondeller udstyres med en slidkant.


Glødgasning af rondellerne

Rondeller varmes nu op, og blødgøres derved inden den endelige prægning. Samtidig poleres rondellerne. Mønter og medaljer i proof kvalitet får endnu en specialbehandling, som gør at overfladen holdes spejlblank under selve prægningen.


Mønten præges

Mønter og medaljer af proof kvalitet præges individuelt med et tryk på cirka 250 ton. Efter selve prægningen kan mønten udstyres med en kanttekst..


Slutinspektion

Hvert produkt kontrolleres endnu en gang for fejl, ridser eller støvkorn. Inden mønterne leveres til kunden, bliver de godkendte mønter pakket i tætsluttende beskyttelseskapsel.
Del denne side
| | | | |
[T-SHIRT]
Stats
Siden dannet p: 0.12 sekunder 5,189,890 Unikke besg